Emisija dalekozor

Emisija dalekozor

po staza

Po Staza

galeria

Galerija/Galéria/Galerie

1. tábla

Az első táblán több fontos személyt, eseményt, történetet, könyvet, tárgyat mutatunk be, melyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy a nyakkendő, mint divat, de mint kulturális jelenség is ünnepelhesse 350 éves jubileumát.

XIV. Lajos, a Napkirály nélkül nehezen lett volna olyan mértékű publicitása, amilyen röviddel azután lett, hogy 1667. nyarán horvát módra kötötte meg kendőjét az akkori divatdiktátor. A király példája „hivatalos” divattá tette, így hát Európa szerte így kezdték az emberek a kendőt a nyakuk körül kötni.

A híres ütközetek, ahol a horvát katonák kitüntették magukat, szintén hozzájárultak a szokás megteremtéséhez. A Harmincéves háború egy igazi európai háború volt, a hírek pedig ekkor már gyorsan terjedtek. A francia katonai vezetők és katonák már ekkor elkezdték tiszteletből horvát módra megkötni nyakravaló kendőiket .

  1. május 20. - újraalakul a francia hadsereg horvát alakulata, a Regiment Royal Cravates. Látható az alakulat zászlója és a katona vélhető ruhájában, melyen ott a horvát módra megkötött kendő.

Az őseink nyomdokain kétévente megszervezett történelmi emléktúrán a mi vitézünk is kendőt hord, mely sok mai horvát népviseletnek is fontos kelléke.

A híres könyv a nyakkendőről, melyet egy gradistyei horvát úriember fáradságot nem sajnálva megírt. Egész életében foglalkoztatta a téma Stefan Benzak urat, ki Cinfalvi születésű és Sopront mindig is saját kis hazája fővárosának tekintette. Történelmi források sokaságát felhozva bizonyítékul, sok szakemberrel történt egyeztetés és elemzés után végül egy jól sikerült összefoglaló művel írta be nevét a történelembe.

A két nyakkendő típuson (csokornyakkendő és plasztron) a soproni Tűztorony mintája és szimbóluma is jól megfér a színekkel. A nyakkendőt , kitüntetett helye miatt, mint nyílt és mint burkolt információhordozót is használják már régóta.

A sokszínűség, a sokféleség a szemnek is jót tesz. A híres olasz nyakkendőkészítők csúcstermékei alatt büszkén lovagló horvát lovas katonák és mellükre boruló kendőjük emlékeztetnek a hősies napokra a 17. századból, melyekre méltán büszkék . Az eredmény: több mint fél milliárd ember, akik mind nyakkendőt viselnek. A történet azonban nem ilyen egyszerű.

Nézzük csak végig lépésről lépésre!

a f v e logo leader logo logo daranyi logo eu
umvp
logo szechenyi
logo mo
logo ujmo emmi logo emet logo szines