Prava kopča

Beszámoló a Hrvati-Horvátok Egyesület Prava Kopča  Nemzetközi Leader program Nmezetközi tanulmány útjáról.

 

Az Egyesület az Alpokalja-Fertőtáj Egyesület vezetőségével és néhány tagjával kelt útra Horvátországba 2015. február 25-én (13 személy), hogy meglátogasson 3 horvátországi Leader egyesületet, melyeket ott akciócsoportoknak neveznek.

Ezek név szerin a PriZag, a Moslavina és a Zeleni Trokut akciócsoportok, melyek közül az utóbbi kelltő az egész program során partnereink voltak.

Nehéz lenne pár sorban leírni a látottakat, mivel több mint tíz desztinációt látogattunk meg naponta. Vendéglátóinkat illeti a dicséret, hogy túltettek rajtunk is és talán önmagukat is felülmérték.

Meglátogattunk borászokat, helyi gyógynövény kozmetikát, gombaüzemet, hagyományőrző egyesületet, kisebbségeket (magyarok), turisztikai objektumokat, méneseket, családi turizmust folytató egyesületi tagokat, vendéglátó egységeket, helyi termelőket, természetvédelmi tájegységet, akciócsoport központokat, városokat, autentikusan megőrzött falvakat, szakrális objektumokat, várakat stb.

Sok új ötletet szereztünk, azon kívül kapcsolatokat építettünk, hisz partnereinkkel két hónap múlva újra találkozunk és további projekteket konkretizálunk.

érdekességek sokaságát jegyeztük fel. Ami a legérdekesebb volt, az az, hogy sok közöset, hasonlót fedeztünk fel vendéglátóinknál.

a sok szép élmény mellett megállapíthatjuk, hogy a horvátoknak is van mit a vidékbe invesztálniuk, mivel a falu ott is veszélyben van. a falusi közösségek sajnos a sok bürokráciára, szabályozásra panaszkodnak és a kitelepedés is nagy méreteket öltött.

Reméljük, hogy projektünkkel olyan közös programokat sikerült elindítani, amelyek a következő időszakban meg is fognak valósulni, legyenek azok a védjegy programmal, a kulturális és nyelvi identitás megőrzésével vagy termelők piacra jutását elősegítő intézkedésekkel kapcsolatosak. Mivel ez az utolsó beszámolónk, még azt azért kiemelnénk, hogy először érezte magát az itteni horvátság valódi kapocsnak, nem csak egy irányba, hisz az ottan magyaroknak is tudunk majd a jövőben segítséget nyújtani.

 

Tisztelettel: Dr Payrits Ferenc egyesületi elnök